RC: Hazardérka - Stephanie Cliffrod

Autor: Stephanie Cliffrod
Nakladatelství: LEDA
Počet stran: 370

Název v originále: Everybody Rise
Série: -------
Anotace:
Román Stephanie Cliffordové, novinářky New York Times, nám s fascinujícími detaily umožňuje nahlédnout do „zlaté klece” mladých newyorských finančníků a bankovních makléřů, kteří se díky kapitálu svých rodičů, elitním školám a konexím vezou na vlně spekulativních báječných zisků – v době, kdy jen škarohlídi rozpoznávají příznaky krize, jež zanedlouho zasáhne celou Ameriku. Hrdinka Evelína pochází ze skromnějších poměrů, ale díky své ambiciózní matce absolvovala elitní školu a nyní využije všech prostředků, aby pronikla do oslnivého života, který dosud sledovala jenom zpovzdálí. Řečeno s Hemingwayem je oslněna romantickou bázní ze superbohatých, a tak napodobuje snobská tekutá pravidla, slangové výrazy a manýry „aristokratických starých peněz”. Jenomže kam až dosahuje magická hypnotizující moc muzikálových příběhů? Evelína se musí v mnohém zapřít – co se jí ale ukáže, jestli projde zrcadlem a ohlédne se? 





Kaviár, šampaňské, večírky. To vše najdete na galavečírcích v New Yorku, kterých se účastní zbohatlíci z různých koutů města.
A právě mezi tuto smetánku se o sto šest snaží dostat Evelína. Ona a její rodina patří do takové té zlaté střední vrstvy, kde se nemusí člověk třást, že k němu přijde exekuce, ale také si nemůže moc vyskakovat a hýřit s penězi. A s touto průměrností je Evelína nespokojená a chce od života víc. 
Chce také navštěvovat všemožné večírky, přátelit se s vlivnými lidmi a celkově se dostat na vyšší úroveň. Začne tedy spřádat plány, jak by mohla svůj velký sen zrealizovat a je ochotná, proto udělat všechno.

Začne se postupně zaplétat do pavučiny lží, intrik, které ji přinesou první ovoce ve formě nově nabitého přátelství s pár lidmi, které bychom mohli řadit mezi smetánku.
Pro Evelínu je toto malé vítězství velmi opojné, ale i tak se jí zdá ještě malé. Opět chce víc.

Jenže udržet krok s lidmi, kteří mají v peněžence zlatou kreditu není lehký úkol a Evelína ví, že teď už vycouvat rozhodně nemůže – a popravdě ona ani nechce!
Jenže jak může dopadnout něco, co bylo od začátku postaveno na lži? 
Co až Evelína zjistí, že na takové kamarádství už na kontě nemá prostředky? 
Co potom?
Budou o ní tito lidé stát i poté co zjistí pravdu?


Evelína byla dokonalým příkladem člověka, který je schopný honbě za svým (nereálným) snem obětovat úplně všechno. Autorka v knize vykreslila příběh, se kterým bychom se klidně mohli setkat v normálním životě kolem nás. 
Vždyť přece mnoho lidí ze společnosti dbají jen na to, ve kterých kruzích se vyskytují a třídí lidi podle jejich konta.

Ze začátku jsem myslela, že mě kniha moc nechytne, ale jakmile jsem se do knížky začetla, musela jsem své tvrzení vzít zpátky. 
Hazardérka je pohodové čtení, které čtenáře zavede do světa večírků mezi americkou smetánku a ukáže mu, že někdy je lepší spokojit se s málem, než chtít víc..a pak třeba nemít nic.☺



Hodnocení3,8 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Leda. ☺
Nakladatelství Fragment

2 komentáře:

  1. Tak tahle knížka by mě vůbec nezaujala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, chápu, tato knížka není vyloženě pro každého ;)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.