RC: Odpusť mi. Megan - Abbie Rushton

Autor: Abbie Rushton
Nakladatelství: YOLI
Počet stran: 256
Název v originále: Unspeakable
Série: -------
Anotace
Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. 
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.


„Vzdychnu. Jednoho dne, až budu moct zase mluvit…. Jo, jako bych se k tomu chystala. Jako bych riskovala, že vyzradím pravdu. Ne. Zůstanu zticha. Koneckonců, nikdo nedokáže udržet tajemství lépe než němý.“


Pokud se něco nevysloví nahlas, jakoby to neexistovalo.
Dodržováním této rady začalo několikaměsíční mlčení patnáctileté Megan, na kterou si okolí od té doby zvyklo jako na „tu dívku co nemluví“. Ostatní ji spíše nechávají samotnou a dělí se na ty, kteří si ji nevšímají a na ty, kteří si z ní utahují. Takže co se týče přátel, má Megan pouze kamaráda Luka.
Ačkoliv se její mlčení zdá býti záhadou, každý už ho tak nějak bere jako běžnou součást Meganina života a nesnaží se to nějak změnit.
Ona sama se s onou výpustkou v dorozumívání sžila, a i když by kolikrát promluvit chtěla, je v jejím plánu být taková co nejdéle. 
Mluvení za tu bolest přeci nestojí ne?
Za dobu co se s Megan seznamujeme nám ale stále uniká jedna zásadní otázka.


Proč?
Proč se člověk rozhodne být němým? Co ji k tomu přimělo?
Dlouhou dobu se nedostává žádných indicií, podle kterých by se dalo uhádnout co se Megan v minulosti odehrálo. Všechno se ale změní, jakmile do Meganiny třídy přibude nová studentka Jasmine.
Tato upovídaná a temperamentní kráska, která se přistěhovala z Kypru, je pravý opak nenápadné a nemluvné šedé myšky Megan. Asi nikdo by tedy netipoval, že právě tyto dvě se spolu začnou kamarádit. Megan je po dlouhé době opět v kontaktu s nějakou dívkou jejího věku a Jasmin je ráda, že má novou kamarádka, a že někomu může dlouhé hodiny vyprávět své zážitky.
A právě v tomto zdánlivě pozitivním období přichází na scénu HanaDoteď neznámá Meganina kamarádka, o které se budeme společně s Jasmine stránku po stránce dozvídat.
Dokáže Jasmine přimět Megan, aby se postavila strachu, který ji zavazuje hlas?
A co když není Megan jediná, která něco tají?
K tomu všemu se o Jasmine začne zajímat místní machýrek Owen, který v Megan vyvolává jen vzpomínky, ke kterým se takovou dobu snaží nevracet.
Má tohle přátelství šanci? Jsou navzájem tak odlišné, že to je ke škodě nebo jsou naopak díky tomu jedna pro druhou spřízněnou duší?


„Zničila jsi to. Stejně jako ničíš všechno.“


Krásná obálka skrývá příběh o němé dívce, který pro mě byl takovou knižní výzvou, jelikož jsem vůbec nevěděla, jak mě kniha chytí. Když jsem se tohoto příběhu pouštěla, bylo to těsně po tom, co jsem dočetla knihu Kečupová mračna a musím přiznat, že jsem tipovala, že žánrově by mohla být tato kniha podobná.
A podle několika aspektů, které se v knize objevily, se ukázalo, že jsem to odhadla správně. Jak už věk hlavní hrdiny – 15 let – tak celková atmosféra příběhu. Dokonce se tu objevilo i pár dopisů, které psala Megan a my jsme se díky nim mohli dozvědět informace, které nám pomohly dostat se více do děje.
Celkově se kniha četla dobře a stránky ubíhaly jako voda, což bylo velké plud. Ale na druhou stranu zde byla celkem nevyvážená dějová linie, která docela narušila celkový dojem z příběhu.
Na začátku totiž autorka popisovala mnoho (i nepodstatných) věcí, které neměli žádnou důležitou roli v hlavní zápletce a děj tak natahovala. Ke konci se ale všechno odehrálo opravdu až moc rychle a během pár stran tak bylo po záhadě a nám se dostalo rozuzlení, na které jsme čekali skoro 200 stran. Myslím, že konec mohl být trochu více propracovaný,  když mu předcházel tak napínavý začátek děje. Kniha by pak klidně mohla mít o pár stránek víc, což by určitě nebylo ke škodě 
Sečteno podtrženo od knížky jsem čekala trochu víc. 
Už ve čtvrtině knihy jsem tak nějak tušila o čem bude hlavní zápletka a také mi chvílemi přišlo trochu divné Meganino neustálé mlčení – a hlavně to, jak už s tím byl každý smířený. -Opravdu si nedokážu představit, že by někdo v mém okolí z ničeho nic přestal mluvit a já bych to brala jako hotovou věc. - 
I tak ale knihu hodnotím kladně a to pro některé věci, které mě v knize opravdu překvapily (nebudu je tu jmenovat, abych vám nezkazila překvapení) a pro zajímavý nápad celé zápletky.☺



Moje hodnocení: 3,8 z 5
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Dobré knihy.
Knihu zakoupíte ZDE 
Nakladatelství Fragment

6 komentářů:

  1. Na tuhle knihu jsem fakt zvědavá. Já si prostě nedovedu představit, jak by někomu mohlo projít, kdyby najednou začal ze dne na den mlčet - u rodiny, ve škole, lidi, kteří ji předtím znali jako normální mluvící osobu. To je pro mě trochu nepochopitelné a jsem zvědavá, jak to bude v knize zpracované :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, mám to stejně jako ty. To mě taky na knize nejvíc zajímalo. :)

      Vymazat
  2. Tahle kniha vypadá hrozně zajímavě - už jsem na ni četla recenzi u Freckles a docela mě zaujala, a i po přečtení Tvé recenze nad knihou vážně uvažuju. Jo, asi se do ní někdy fakt pustím. Pěkně napsáno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Pokud se do ní pustíš, tak přeji příjemné čtení ;)

      Vymazat
  3. Zrovna jsem si knihu donesla domů z knihovny, moc se na ni těším.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.