RC: Audrey se vrací - Sophie Kinsella


Autor: Sophie Kinsella
Nakladatelství: BB/art
Počet stran: 268
Název v originále: Finding Audrey
Série: ----
Anotace:

Neobyčejný příběh obyčejné dívky…
Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství?
Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.




"Takže teď už to víte.
I když... Pořád to asi nevíte - jenom hádáte. Abych vás ušetřila trápení, tady máte celou diagnózu. Sociální fobie, generalizovaná úzkostná porucha a epizody deprese."


Děti umějí být někdy opravdu kruté. Možná i víc než dospělí.
Na svoji kůži, tuto jejich stinnou stránku pocítí čtrnáctiletá Audrey, pro kterou se stanou její spolužáci chodící noční můrou. Někdy se totiž podpásově mířená slova mohou zdát ostré jako žiletka před kterou není úniku. Všechno dojde až tak daleko, že se Audrey vůči společnosti úplně zakuklí a začne raději vyhledávat svůj osamělý pokoj a tmu.
Pro její psychické i fyzické dobro, ji rodiče po domluvě s psychology nechají doma, kde je zcela mimo jakýkoliv kontakt s cizími lidmi.
Z naprosto normální čtrnáctileté dívky, která by v těchto letech měla chodit s kamarády do kina či do cukrárny, se stane samotářská Audrey, která se na celý svět začne dívat skrze černé brýle.
A to doslova. Černé brýle se stanou jejím stálým doplňkem, který už celé měsíce nesundala, takže si lidé barvu jejich očí musejí vybavovat v paměti. 
Využívá je jako štít, který ji chrání před navázáním očního kontaktu.
Banální věc, že? Ale pro Audrey je to jako zkouška ohněm. 
Dostáváme se tedy k hlavnímu problému, kterým Audrey trpí.

Má zvláštní fobii z navázání očního kontaktu na něhož se posléze nabalují další další věci, které jsou v běžné komunikaci naprosto normální.
Se všemi strastmi, kterými prochází, chodí k doktorce Sarah, která se jí snaží pomoct, jak jen to jde. Je ale o moc těžší léčit někoho, kdo má šrámy na duši než někoho se zlomenou rukou.
Člověk totiž kolikrát může vypadat na první pohled úplně normálně, ale uvnitř je naprosto zlomený.
A tak to je i Audrey. Kdybyste ji viděli, asi by vás nenapadlo, že trpí komunikační fobii či depresemi.
Takto ji také bude vnímat Linus, kamarád jejího staršího bratra.
Pamatuje si Audrey už z dřívějška a díky své neodbytnosti se za nějakou dobu stane osobou, se kterou Audrey začne sama mluvit. 
Audrey krůček po krůčku nabírá pevnou půdu pod nohama a začne se Lunisovi svěřovat se svými fobiemi a obavami.
Linus se stane jejím malým stupínkem v komunikaci s lidmi a také takovým psychologem pomocníkem. Začne jí dávat všemožné úkoly – přes navázaní kontaktu boty na botu až po návštěvu kavárny Starbucks - kterými v ní chce vzkřísit tu starou Audrey.
Audrey si začíná připadat, že zase opravdově žije, ale stačí to? 
Konverzace s Linusem u ní v pokoji je jedna věc, ale vyjít ven mezi tolik cizích lidí, je věc druhá.
A co Linus? Je mezi nimi stále jen přátelství?
Jedna věc je ale jasná. Všechno je na Audrey samotné, a aby vyhrála, musí porazit sama sebe.



" Ve tmě se dokážu uvolnit, jako bych se octla v jiném světě."
Ve tmě roztáhnu ruce a cítím, jak mou kůži obklopuje ze všech stran jako měkký polštář. "Myslím, že bych mohla dělat cokoliv, kdyby byla na světě pořád tma. Víš, bylo by mi fajn."
"Takže bys měla být speleolog, jeskyňář," navrhuje Linus.





Knížka s krásnou a neobyčejnou obálkou a se stejně neobyčejným a dojemným příběhem.
Příběh věnovaný šikaně mezi náctiletými byl opravdu velmi dobře zpracovaný, takže i když se podle anotace může zdát, že bude spíše depresivní a pesimistický, autorka ho nastínila tak, že se mnoha pasáží čtenář zasměje a celkově na něj téma působí odlehčeně.
Co ale naopak celou tuhle část vyvažuje je jeho hloubka. Určitě se každý z nás setkal ve svém okolí s určitým druhem šikany – ať už (v tom horším případě) sami na sobě nebo u někoho nám blízkého.
U Audrey byl následek dalo by se říci až mezní, ale na druhou stranu, jak lépe před tímto všudypřítomným problémem varovat, než použít extrémní případ?
Audrey byla velmi silná hlavní hrdinka, která si v průběhu příběhu nijak nestěžovala ani se nelitovala, takže kdyby nebylo informace, že byla šikanovaná, asi byste to ani nepoznali.
To pro mě bylo docela překvapující. Čekala jsem, že bude jedna velká hromádka neštěstí, ale naopak jsem se od Audrey dočkala inteligentního humoru, který u ní doma vládl celkem často. A když se poté ještě spojila s Linusem, vznikly z toho vtipné pasáže, které se četly jedna báseň
Sophie Kinsella se v této knize věnovala velmi ožehavému tématu, který zpracovala takovou formou, aby byl příběh k zamyšlení, ale na druhou stranu, aby nebyl zbytečně složitý a depresivní, a vložila do něj také humor a romantiku, čímž ho perfektně došperkovala.
Audrey se vrací je unikátní knížka, kterou můžou číst čtenáři různých věkových kategorií, jelikož na  každého bude působit úplně jinak. Je to knížka, která se určitě neztratí v žádné knihovně, a kterou budete chtít číst více než jednou, abyste si posléze všimli věcí schovaných mezi řádky. :)



Hodnocení: 5 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE.☺

4 komentáře:

  1. Tohle je rozhodně kniha, kterou bych si ráda přečetla :) Obálka mě sice nijak nezaujala - vypadá to na tuctový ženský román - anotace ale zní více než slibně a podle Tvé recenze se autorce podařilo téma zpracovat kvalitně, což je super :) Děkuju za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsem ráda, že tě má recenze navnadila.
      Pokud si knihu přečteš, budu se těšit na tvůj názor na knihu. :)

      Vymazat
  2. O knize slyším poprvé, vypadá moc zajímavě. Krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.