RC: Eligible - Curtis Sittenfeld

Autor: Curtis Sittenfeld
Nakladatelství: Book Proof
Počet stran: 514
Název v originále: Eligible
Série: The Austen Project (4)
AnotaceA Modern Retelling of Pride and Prejudice

This version of the Bennet family—and Mr. Darcy—is one that you have and haven’t met before: Liz is a magazine writer in her late thirties who, like her yoga instructor older sister, Jane, lives in New York City. When their father has a health scare, they return to their childhood home in Cincinnati to help—and discover that the sprawling Tudor they grew up in is crumbling and the family is in disarray.

Youngest sisters Kitty and Lydia are too busy with their CrossFit workouts and Paleo diets to get jobs. Mary, the middle sister, is earning her third online master’s degree and barely leaves her room, except for those mysterious Tuesday-night outings she won’t discuss. And Mrs. Bennet has one thing on her mind: how to marry off her daughters, especially as Jane’s fortieth birthday fast approaches.

Enter Chip Bingley, a handsome new-in-town doctor who recently appeared on the juggernaut reality TV dating show Eligible. At a Fourth of July barbecue, Chip takes an immediate interest in Jane, but Chip’s friend neurosurgeon Fitzwilliam Darcy reveals himself to Liz to be much less charming. . . .





„Well before his arrival in Cincinnati, everyone knew that Chip Bingley was looking for a wife…“


Asi každý zná světoznámý příběh o sestrách Bennetových, které se jejich matka snažila za každou cenu provdat, o panu Bingleym a jeho příteli uzavřeném panu Darcym a o nečekané lásce, která přemohla i pýchu a předsudek.

Jane Austen jednoznačně vytvořila nesmrtelný příběh, na jehož princip navazoval po staletí nejeden autor.

Zkusme si tedy celý tenhle příběh představit o několik staletí později, přesněji ve 21. století, kdy všude vládne moderní technologie a se vztahy to je úplně jiné než dříve. Abychom se seznámili, nepořádáme slavnostní plesy ani nám druhé polovičky nedomlouvají rodiče. Ne, dnes je to něco úplně jiného.
A právě vztahovou problematikou se bude zabývat tento příběh.
Všechno se bude točit kolem Chipa Bingleyho, který se bude pomocí TV show snažit najít partnerku. Žije v moderní době, tak proč nevyužít televizi k nalezení partnerky, ne?

Společně s ním se vydá za natáčením do městečka Cincinnati i jeho přítel Fitzwilliam Darcy.
Těmto dvěma pánům se právě v tomto městečku dostane do cesty rodina Bennetových, zvláště pak jejich dvě dcery – Jane a Liz – a novodobá zápletka známých hrdinů může začít.



„Mr. Benet sounded untroubled as he said, „Everything tends toward entropy, my dear. It´s the sekond law of thermodynamics.“




Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou řeknu, že Pýcha a předsudek patří mezi mé velmi oblíbené romantické příběhy. Byla jsem proto velmi zvědavá, jak mě zaujme tento příběh, který zasazuje původní námět do dnešní doby.


Hlavní dějovou linii zachovala autorka stejnou, ale v dalších věcech se od původního příběhu odklonila. Jednak vše přizpůsobila tomu, že příběh se odehrává v 21. století, a také nechala volnou ruku své fantazii. Takže se pak před námi objevilo mnoho vtipných a nečekaných situací, které byste u „starší“ dvojice Liz a pana Darcyho našli jen těžko. A asi největší změna je právě ve fromě televizní show, která slouží na seznamování párů. 

Eliglible je obsahově velmi rozsáhlá, ale vše je vykompenzováno tím, že některé kapitoly měly pouze jednu nebo dvě strany, takže se nemusíte bát, že byste četli rozsáhlé kapitoly.
Celkově musím říct, že styl autorky mi vyloženě sedl a čtení mi tak nepřišlo ani moc náročně - sem tam jsem sice musela použít slovníček, ale nebylo to zase tak hrozné - ☺
Převyprávění známého romantického příběhu jsme si moc užila a byl pro mě příjemnou obměnou knižní klasiky. Rozhodně ji můžu jen doporučit. ☻


Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji internetovému knihkupectví Megabooks.cz ☺
Knihu v originále zakoupíte ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.