RC: Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maas


Kráska a zvíře ve zbrusu novém kabátku.



Žít v chudých podmínkách v nevraživé době za stálé zimy, která přináší jen hlad a bídu není nic lehkého. Každým den je těžší a těžší ulovit si nějakou potravu či vydělat peníze na trhu a hlavně se uživit. Sám za sebe by to člověk ještě jakž takž zvládal, ale když jsou na jedné osobě závislé ještě další tři osoby, stává se každý den v lese soubojem o přežití.

Toto postavení živitele rodiny většinou zastupuje otec co by silný muž a hlava rodiny, který se snaží zabezpečit co se dá.
V tomto příběhu je to ale zdaleka jinak.
Ani muž, ani chlapec, nýbrž mladá dívka na sobě nese břímě, které jí ve dne žene do lesů za potravou a v noci nedá spát. Strach ze smrti navíc ještě zvyšuje situace, v jaké se všichni lidé nacházejí. Na světě totiž nejsou sami. Od nepaměti jsou jejich životy spjaté s nadpřirozeným rodem víl. Ty nyní žijí za pomyslnou hranicí, přes kterou se žádný člověk dobrovolně nevydá, neboť se víl bojí.
Je tedy jasné, že takový život musí být vysilující.
Dřív bylo ale vše jinak. Dřív byla Feyre stejná jako její dvě sestry a ostatní mladé dívky. Otec jako kupec vydělával velmi slušné peníze, takže si sestry i s matkou žily na vyšší úrovni a nemusely se starat o žádné nepříjemné záležitosti.

Bohužel se kvůli jedné potopené lodi se zbožím tato idylická rodina zhroutila jako domeček z karet. Peníze se rázem rozkutálely, otce fyzicky zbídačili jeho věřitelé a celá  rodina, bohužel již bez matky, která podlehla smrtelné nemoci, se tak musela přestěhovat do malé chatrče.
A ačkoliv je Feyre prostřední ze tří sester o rodinu se stará ona. Loví v lese, na trhu prodává kůže, hospodaří s penězi a dělá všechny potřebné práce, které by jinak měl mít na starosti její otec.

Jednoho rána se vydává znovu na lov, kde k jejímu překvapení uloví velkého vlka. 
A tím si nenávratně zpečetí svůj osud.
Jak později zjišťuje, zabila vlka z rodu víl a za trest je velkým netvorem odvedena do jejich světa - Prythianu.
Vílí svět je pro Feyre velkým překvapením. Jejím novým domovem se stane Jarní dvůr, kterému vládne onen záhadný a také atraktivní "netvor" Tamlin. A ačkoliv jí bylo odmalička vštěpováno, že víly jsou smrtící zabijáci, tady je Feyre vnímá zcela jinak a aniž by chtěla, začne s nimi sympatizovat.
Postupně se začne sbližovat, jak se samotným Tamlinem, který si najde místo v jejím srdci, ale také s celým dvorem. Začne si ale také všímat, že něco ve vílí říší není v pořádku.
Dozví se, že se celou říší šíří nákaza, která sužuje zdejší magii. Všechny informace, jí ale není nikdo schopen říct, jelikož před ní všichni něco neustále tají.
Co před ní Tamlin skrývá? Zjistí Feyre celou pravdu? A dá se ještě vílí říše nějak zachránit?






Příběhy na motivy pohádek patří mezi mé oblíbené, takže nová kniha od Sarah J. Maas byla jasnou volbou.
Autorka se inspirovala klasickou pohádkou Kráska a zvíře, takže hlavní a zásadní téma v zásadě koresponduje s pohádkou. Aby ale dodala na atraktivnosti příběhu v určitých okolnostech se od své předlohy odklonila a zasadila tak příběh do zcela jiného prostředí. 
A lidský svět propojila se světem vznešených víl, čímž celým příběhem ještě více zamíchala.

Feyre oplývala vlastnostmi, které sice nejsou zcela typické pro hrdinky YA literatury, ale k hrdinkám vytvořených Sarah J. Maas jednoznačně patří - přesvědčit se o tom můžete také v její sérii Skleněný trůn -. Byla velmi odvážná, zvyklá na zabíjení, krev a nezalekla se žádné výzvy.
Této její stránky jsme si mohli užít obzvlášť v poslední třetině knihy, kde nás autorka vtáhla do situací naplněných akcí, násilím a krví.
A pod tímto tvrdým brněním se ukrývá křehká dívka, která touží po teplém domově, malování a po spřízněné duši.

Tamlin, druhá hlavní postava, je vznešenou vílou, která se stará o Jarní dvůr a která navzdory vílím názorům nechce lidi zabíjet. A ještě ke všemu oplývá nadpřirozenou mocí - stejně jako každý pán určitého dvoru - a velmi pohlednou tváří, která přitahuje velký zájem žen i samotné Feyre.
V příběhu se tedy dostane i na romantickou část, která bude tak akorát propletená s napětím a humorem.

A o své se postaraly i vedlejší postavy, kterých bylo docela dost - sestry Feyre : věčně nespokojená Nesta a mladá a hravá Elain, Tamlinův přítel Lucien, který se postaral o velkou dávku sarkasmu a ironie vůči Feyre (jejich společné chvíle tedy stály za to) a v neposlední řadě tajemný Rhysand, který se v tomto díle objevil jen tak okrajově a my jsme tak na vážkách, na jaké straně stojí, ale v dalším díle se na něj můžeme těšit v plné parádě!


Dvůr trnů a růží mě oproti Skleněnému trůnu zaujal daleko víc a jsem opravdu moc ráda, že se mi dostal do rukou. Příběh Feyre, Tamlina a vílího světa mě nadchnul a já už se nemůžu dočkat, až si přečtu další díl (Dvůr mlhy a hněvu) - už jen kvůli Rhysandovi!

Pokud máte rádi v knihách napětí, akci, nadpřirozeno a nevadí vám hrdinky, které to umí s lukem a šípem, tak se do knihy rozhodně pusťte - u mě kniha předčila očekávání, tak třeba to tak bude i u vás. :)


Hodnocení: 5 z 5
Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Megaknihy
Knihu můžete zakoupit ZDE

Srovname.cz vám poradí, kde nakoupit knihu Dvůr trnů a růží nejlevněji.

3 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi, ještě uvidím, jestli se do knížky pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jestli se do knihy pustíš, tak doufám, že se Ti bude líbit. ;)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a také se mi hodně líbila :) Už aby byl další díl :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.