RC: Má sestra a další lháři - Ruth Dudall


Sestry jak se patří





PŘEDTÍM 
Pouto mezi sestrami může dávat, ale také brát.
Sam a Jena. 
Dvě na první pohled zcela normální sestry. Žily společným rodinným životem. Sdílely spolu myšlenky i tajemství. Měly se rády. A stejně jako každý sourozenecký pár, i ony mezi sebou měly nešváry.
Jejich soužití nebylo vždy růžové, ale to je mezi sourozenci přeci normální, ne?
Takový je prostě život. Jsou dny, kdy jsme si se svým sourozencem blízcí, jak jen to jde. A z toho bychom ho nejraději neviděli.
Vždycky ale víme, že ho máme.

Všechno by asi bylo normální, kdyby se jednoho dne jejich životy zcela nezměnily. Stačila jedna narozeninová oslava, jeden dárek a Jena a Sam už nikdy nebyly jako dřív

POTOM
Sam se nachází na místě, kde by nechtěl skončit nikdo. Je v léčebně, kde se léčí jako dívka, zasažená anorexií. Bohužel pro ni, je její stav natolik vážný, že nyní, se svým křehkým tělem, které je samá kost a kůže, umírá.

Jak se mohla dříve veselá, hravá a hlavně zdravá dívka, dostat do takového stavu?
Co se onehdy o prázdninách stalo?
Co mohlo rozdělit dvě sestry a Sam položit na samé dno?


Související obrázek




V dnešní době se setkáváme s mnohými případy, kdy dívky zažívají (nebo dříve zažily) nějakou poruchu příjmu potravy. Ať už je to bulimie, přejídání nebo již zmíněná anorexie. Kdo nikdy neměl žádný náznak, že by mohl k jedné z těchto plíživým, avšak velmi zákeřných, nemocí propadnout, tak má veliké štěstí (opravu, važte si toho!). Nejhorší bývá to, že člověk si hrozně dlouho není schopen připustit, že "má nějaký problém" a bohužel někdy to dojde tak daleko, jako právě u Sam.

Autorka ve své knize velice přesvědčivě a realisticky popsala to, jak osoba zasažená touto nemocí vnímá okolí a hlavně samu sebe. Mohli jsme alespoň na chvíli nahlédnout do hlavy "nemocnému" a dívat se na dění kolem něj jeho očima. Už toto téma samotné, je velice hluboké a ne každý by ho, podle mě, dokázal zpracovat tak, aby čtenáře zaujalo. A Ruth se to povedlo bravurně. Nesmíme ale zapomínat, že vyloženě anorexie nebyla tou hlavní tematikou, která nás měla v knize zaujmout.

Stejně jako mentální poruše příjmu potravy se autorka v knize zabývala také vztahy. A jak už napovídá název i anotace, těmi hlavními byly rodinné vztahy. V knize se nám představily dvě sestry.
Sam a Jena.
Postupně jsme skrze přibývající kapitoly zjišťovaly, jaký vztah mezi sebou sestry měly. Přicházeli jsme na to, jak uvažovaly, co měly společného i co ej naopak dělilo. Vyprávění nebylo chronologické, což bylo v rámci udržení napětí jen dobře. Postupně se před námi začalo odkrývat minulost dívek, a my jsme tak mohli zjišťovat, kde je pravda.

Ruth Dudall vytvořila úžasnou, napínavou a dechberoucí knihu, která vám nedá spát, dokud nedočtete poslední stránku. Každá stránka s sebou přinesla nespočet zvratů, takže když už jste si mysleli, že jste přišli na pointu, Ruth dokonale zamíchala kartami.
Pro mě byla kniha opravdovým čtenářským požitkem a můžu ji jen vřele doporučit!











Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Beta
knihu můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.