RC: Svolení - Vanessa Springora


Někdy může být pohled na lásku stejně pokřivený jako predátor, který využije mladické naivity.


Říká se, že bychom na světě měli najít naši druhou polovičku. Část, která od nás byla odtržena a my bez ní nikdy nebudeme stoprocentně šťastní. Tato druhá polovička by nás doplňovala, dělala nás šťastným a smysl života by posunula na vyšší příčku. 
Někdo je pro. Jiný zase proti. 
Shodneme se ale na tom, že všichni něco hledáme. Jakmile se začneme pohybovat ve společnosti, tak již v raném věku chceme mít kamarády na písku, poté kamaráda v lavici a nakonec někoho, o koho se můžeme směle opřít. 
S počátky vnímání sebe sama si začneme uvědomovat také to, že nechceme být sami. Podvědomě se chceme obklopovat někým, ke komu můžeme vzhlížet. Kdo nás uhrane svým intelektem, výmluvností, vtipností či těmi nejbizarnějšími nápady. 
Každý z nás v sobě máme určitou prázdnotu, kterou se snažíme různými způsoby zaplnit. V mnohých případech má právě tato prázdnota na svědomí, že vystoupíme z naší komfortní zóny a dáme se do řeči se sympaticky vypadajícím spolužákem či spolužačkou, že se odhodláme překročit vlastní stín a pustit si někoho k tělu. A někdy, někdy této prázdnoty někdo sprostě využije ke svému vlastnímu prospěchu.


Jaký je asi život pro dospívající dívku, která své rané dětství strávila v poměrně toxické rodině. Cholerický otec byl posedlý kontrolou, pořádkem a utkvělou představou o tom, že mu je jeho žena nevěrná. Ovšem ani matka neměla zlatou svatozář. Své dceři, budeme ji říkat stejně jako autorka V., nevěnovala dostatečnou péči ani lásku a neuvědomovala si, že bouřlivé a psychicky vyčerpávající soužití s manželem má nejhorší dopad právě na nejmladšího člena rodiny. Ačkoliv je to často k nevíře, z psychologického hlediska bývá běžné, že v těchto nefunkčních vztazích chtějí dotyčné, "poškozené" osoby zůstat z vlastní vůle. Nedovedou si už svůj život představit jinak. I když tedy od despotického otce nakonec odešly, V. chyběl. Byla to první velká ztráta v jejím životě a přišla při ní o mužský vzor. O opačné pohlaví, které ji mělo věnovat pozornost. Které o ni mělo pečovat.
A tady to všechno začalo. Ve 13 letech života mladinké a nevinné V.
V této době začala V. pomalu ale jistě dospívat. Ve volných chvílích sice prozkoumávala mnoho tajů lidského těla se svým kamarádem Julianem, ale to pravé ořechové to ani pro jednoho nebylo.
Pro dívky je toto období obzvlášť složité. První známky puberty se začínají hlásit o slovo. Hormony se bouří. Tělo se mění. A s ním i psychika. Chtějí být žádané. Chtějí být středem něčí pozornosti.
A každý, kdo je alespoň o jednu generaci starší to ví. Pozná to na první pohled. G. to poznal při prvním setkání.

A tak, aniž by si to uvědomila, se V. lapila do precizně upředené pavučiny. Jak by mohla poznat, že se stala obětí, když G. je tak pozorný. Když jí říká všechna ta krásná slova. Když se s ním cítí tak dobře. Pro 13 letou dívku je nepochopitelné, že někdo přesně ví, kdy má co říct, jak se zatvářit, reagovat.
Že žádné jejich setkání není náhoda. Všechno, co se bude dál dít není spontánní. Každé jeho slovo bude volené tak, aby mladou a naivní V. dostal přesně tam, kde ji chce mít. Aby mu ke všemu dala sama svolení.
Predátorův krok je sebejistý, promyšlený a cílevědomý. Má svůj plán rozehraný již v prvních okamžicích, kdy se s V. setká a ona o tom nemá ani nejmenší tušení.
Jak by se někdo mohl bránit někomu, kdo vlastně jeho nepřítel není?
G. ji přeci miluje. Díky němu si připadá dospělá, vyzrálá, nebojácná.
Může takový vztah skončit šťastně? A byl to vůbec vztah?
Nebo jen hra protřelého manipulátora, který si libuje ve svádění dívek? V braní jim jejich nevinnosti a normálního dětství.


Svolení je již několikátou knihou, která otevřeně hovoří o pedofilii, a přesto je zcela jiná než její předchůdkyně. Lolita i Má temná Vanessa byly laděny více do rozsáhlého výpravného románu, kdežto Svolení se s žádnými okrasnými detaily nepáře. Autorka se výhradně zaměřuje na hlavní hrdinku V. Předtím než se vůbec dostaneme k části, kde potkává svého "učitele lásky", jsme vtaženi do nehostinných rodinných podmínek, které zásadně V. ovlivní. Během četby tak často čtenáře napadne otázka: "Co kdyby?". Změnilo by se něco, kdyby V. vyrůstala v úplné rodině? Prožila by dětství, které k jejímu věku přísluší? Těžko říct.
V knihách s touto tématikou je vždycky k nevíře, jak autoři dokážou vytvořit postavu ukázkového predátora. Chová se s noblesou, mluví vybraně, nemá ani jednu vlastnost klasického záporáka, a přesto se vám z něj zvedá žaludek. Stejné to bylo i tady. G. byl v očích hlavní hrdinky vzor muže. Takový, který ji chyběl. Inklinovala k jeho moudrosti, sečtělosti a stáří. Kluci v jejím věku pro ni přestali existovat a její pohled na svět začal být kvůli G. chtě nechtě pokřivený.
Všichni, kteří G. považovali za pedofila byli špatní. Brala je jako nepřátele, kteří je chtějí rozdělit, což bylo vzhledem k jejímu věku pochopitelné.
Těmi hlavními viníky v tomto případě byli rodiče. Nejenže o tomhle zvráceném pedofilním vztahu věděli, navíc se od něj oba distancovali.
Nejhorší na těchto příbězích bývá vždy jedna jediná a přesto nejzásadnější věc. Poškozená je vždy jedna strana. I když predátor dostane "přes prsty" doživotní následky si neponese. To se ale bohužel o obětech říct nedá. Velmi dlouho se vyrovnávají s tím, jak tento "vztah" skončil, a také s tím, že nebyly milované partnerky ale zneužité oběti.

Vanessa Springora se vrhla na ne úplně lehké téma, ale zpracovala ho takovou formou, že se kniha četla sama. Nemám nic, co bych této novince z produkce nakladatelství Host vytkla. Ačkoliv se nejedná o četbu, kterou bych doporučila "k čaji o páté", určitě by vás Svolení nemělo minout. Podobně jako slýcháte, že by se lidé měli povinně podívat na film V sítí, myslím si já to stejné o této knize.

V souvislosti s tímto tématem bych na závěr zmínila seriál A Teacher, který celou situaci predátor-oběť obrátil do opačných pozic. Poškozeným se tedy stává mladý chlapec, který naváže vztah se svou učitelkou. Je v něm velmi podrobně zpracované, jak se mladík s celou situaci vyrovnává. A i když si hodně dlouho sám namlouval, že mu tato zkušenost nic špatného nepřinesla, opak je samozřejmě pravdou.


Moje hodnocení: 5 z 5


Za poskytnutí knihy moc děkuji nakladatelství Host
Svolení můžete zakoupit ZDE

1 komentář:

  1. O této knize slyším poprvé. Tahle temika mě nikdy moc nelákala, ale docela si mě nalomila. :-D recenze je dobře napsaná.

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.