RC: Proč jsme se rozešli - Daniel Handler a Maira Kalmanová

Autor: Daniel Handler, Maria Kalmanová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 36
Název v originále: Why we broke up
Série: -----
Anotace:
Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli. 
Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. 
Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá jako ona sama. 





„ Tohle je ta krabice, Ede.
V ní je všechno.“


Každý to už určitě jednou zažil. Chvíli, kdy skončí jedna velká láska přichází porozchodové období. Člověk se snaží na, kdysi tak blízkého, člověka zapomenout, zbavit se všech jeho věcí a všechno s ním spojené jednoduše bojkotovat.
A o jednom takovém rozchodu bude vyprávět i tento příběh, u kterého už na začátku víte, že musí skončit jednou velkou katastrofou.

Když Min Greenová začíná vyprávět svůj příběh, nechává právě u dveří svého bývalého přítele krabici se všemi věcmi, které ji k němu nějak pojí. Formou této vlastní terapie chce jednou pro vždy přestřihnout všechny nitky, které ji kdy spojovali s ním. 
S Edem.
Konec Miina příběhu nám je tedy jasný, ale jak to bylo na začátku? Co se v jejich vztahu pokazilo? A kdo vlastně za tento rozchod může?
Tyto všechny otázky se nám budou během čtení prvních stránek honit hlavou a díky jednotlivým kapitolám se před námi bude postupně rozvíjet příběh, který nám na ně dá odpovědi.
Min nám bude v každé kapitole ukazovat jednu věc, kterou pro Eda schovala do krabice a k tomu se dozvíme historku, která se k této věci právě pojí.
Celým příběhem nás budou provázet ilustrace, které celou atmosféru dokonale došperkují a pomohou naší představivosti.
Nechte se tedy vtáhnout do tohoto ojedinělého příběhu a přijďte na to, proč se Min a Ed rozešli.

„Vezmi si zpátky ten úsměv a tu noc, vezmi si to všechno. 
Kéž bych to taky dokázala vzít zpátky.“


Na tuto novou knihu nakladatelství CooBoo jsem se moc těšila. Už na první pohled vypadá opravdu nádherně – červená obálka s šálkem a pod ním bílé desky s nakreslenými lístky růží. Nemohla jsem se na ni vynadívat.♥

Příběh Min a Eda je docela jiný než jaký jsem kdy četla, a to proto, že už od první stránky přesně víme, kam bude vše směřovat. Jdeme tedy tuto knihu číst s tím, že nečekáme žádný šťastný konec, ale jeho pravý opak. Je totiž jasně dané, že tihle dva lidé se rozejdou, otázkou jen zůstává : Proč?

Během čtení se nám naskytne pohled na to, jak se u dvou lidí rodí, sílí, mění a zaniká láska a to vše doplní nádherné ilustrace, které nadchnou každého čtenáře.
Dalo by se říct, že v tomto příběhu jde v celku o banální záležitost – rozchod přeci není žádná katastrofa - , ale jde tu spíš o celkový náhled na věc.
Jako nestrannému „pozorovateli“ se nám totiž naskytne možnost vidět, například jak se u hlavní hrdinky projevují tzv. růžové brýle, přes které si druhou polovičku idealizuje a nepřipustí si její chyby.
Člověk se pak zpětně na vše dívá jinak, jak tomu je i u Min, a kolikrát lituje věcí, které udělal, nebo které naopak vůbec neřešil.

Proč jsme se rozešli je svým námětem velmi ojedinělá kniha a je tak jasné, že asi ne úplně každému sedne. Já jsem dlouho po jejím dočtení přemýšlela, jak vlastně na mě kniha zapůsobila. Líbilo se mi, že byla prostě ze života – Min se chovala jako normální holka a jako hrdinka mi sedla – a na takové příběhy mám někdy vyloženě chuť. Nějaké malé mouchy by se na příběhu našly, ale celkově knihu hodnotím kladně – už jen kvůli té nepřehlédnutelné obálce!  ☻

Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Arara.cz
Nakladatelství Fragment
Knihu můžete zakoupit ZDE

8 komentářů:

  1. Knihu jsem teď obdivovala v obchodě, krásná recenze!!

    OdpovědětVymazat
  2. Asi to není úplně můj styl, ale na druhou stranu, proč tomu nedat šanci :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá recenze. Kniha opravdu zaujme na první pohled obálkou a ani příběh nezní špatně.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze. Zajímavý námět.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. krásná recenze :-) na knížku jsem koukala už dřív, ale dobře, asi si budu muset pospíšit- te´d už neodolám - měj fajn den- G

    http://knihyztramvaje.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knížku mám na svém letním wishlistu, takže moc děkuju za recenzi, přesvědčila mě o tom, abych si ji opravdu pořídila. Jinak ta obálka je opravdu nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná recenze... už se na knihu chystám docela dlouho, ale asi se k ní dostanu až v srpnu... :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já tedy YA nemusím, ale tenhle titul mě strašně láká. Třeba se k němu někdy v budoucnu propracuji :) Přeji hezký den :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.