RC: Kouzelný náramek - Viola Shipman


Náramek, který je mnohem víc než jen obyčejný šperk.



Příběh nás zavede do života trojice žen - Lolly, Arden a Lauren - , které pojí sílné rodinné pouto. Setkáme se totiž s trojitou generací: babičkou, matkou a dcerou, s jejich osudy, problémy a jedním náramkem, který pro všechny znamená daleko více než jen šperk na ruku.

Náramek se skládá z různých přívěsků, z nichž každý v sobě urkývá určitou událost, která se váže k jedné z žen z naší trojice.

Právě tyto přívěsky budou mít na hlavní hrdinky velmi důležitý vliv v jejich životě, jelikož je donutí se na chvíli zastavit, zavzpomínat a zamyslet se nad svou budoucností.
A kde má tento náramek své kořeny?

Se vším před mnoha lety přišla Lolly - babička -, která při různých příležitostech daruje své dceři a vnučce přívěsek, který poté zdobí jejich náramky. Chce totiž, aby pochopily jak jsou právě vzpomínky tím nejdůležitějším co v životě člověk vlastní. Vytváříme si je celý život, jelikož si chceme ty nejkrásnější momenty uchovat a následně vybavovat stále dokola. Naneštěstí ale nic netrvá věčně, a tak aniž bychom chtěli na ně postupně zapomínáme. 

A své o tom ví Lolly. Své vzpomínky si uchovávala v paměti, aby si vždy ve volných chvílích mohla vybavit určitou část svého života a vrátit se alespoň v mysli na chvíli do minulosti. Bohužel jí tato životní radost nyní opouští.
Kvůli nemoci totiž o pamět začíná přicházet. A právě to je spouštěč, který všechny tři ženy spojí dohromady a dá jim zcela jiný náhled na jejich dosavadní život.

                                                                                                                  


Máte rádi knihy, od kterých očekáváte dobrý příběh, ale ve výsledku vás ještě mnohem více ořekvapí a nadchne?
Tak přesně takový je Kouzelný náramek.
Podle obálky napovídá, že bude příběh takový milý, klidný a bude vám dělat dobrého společníka ve volných chvílích.

Příběh popisující životy tři žen různého věku byl opravdu velmi pěkný. V každé hrdince se najde jiná čtenářka a stejně tak najde v příběhu mnoho situací ze života. Oproti klasickým románům či fantasy jsou takto psané příběhy výtanou změnou, kterou ocení nejedna čtenářka.

Autorka dokonale vykreslila jednotlivé postavy  akaždé dala zcela jiný charakter, takže jsme mohli sympatizovat s tou nám nejvíce blízkou a prožívat s ní její příběh. A v neposlení řadě samotný náramek. Ten udělal příběh třpytivý a originální...a dýchl na nás melancholickou náladou, při které má člověk náladu na to zavzpomínat na své vlastní zážitky z minulosti.

Tento nádherně napsaný příběh o minulosti, přítomnosti a budoucnosti rozhodně doporučuji k přečtení. Je opravdu kouzelný, získá si vás svým tématem a rozhodně na něj dlouho nezapomenete.☺




Autor: Viola Shipman
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 424
Název v originále: The Charm bracelet
Série: -----
Anotace
Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít.
Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.  


Moje hodnocení: 4,5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Leda
Knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentář:

  1. Pěkná recenze :) Mně se kniha sice nečetla úplně nejlíp, ale měla hezké poselství :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.