RC: Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy - Charles Dickens


Související obrázek

Vánoční klasika pro malé i velké došperkovaná překrásnými ilustracemi

Kdo by neznal vánoční klasiku z pera jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů dřívější doby, Charlese Dickense, o lidské pýše, chamtivosti, bezohlednosti a následné pokoře a poznání.
Vánoce byly, jsou a vždycky (snad) budou časem, který bychom měli strávit v poklidu v rodinném kruhu. Lidská soudržnost se právě v těchto časech zvyšuje na maximum, a tak se není čemu divit, že právě Vánoční koleda se stala nesmrtelným spisovatelským dílem.



Ebenezer Scrooge je lidské ztělesnění Strýčka Skrblíka. Celý život si střádá peníze a staví je ve svém životě na první místo, až mu nakonec nezbude nikdo, jen ty peníze.

Myslím si, že Dickensova Vánoční koleda je opravdu protřelý příběh, který tu tím pádem nemusím barvitě popisovat. Vytknu spíš to, čím je toto vydání odlišné od těch ostatních. Jak už je patrné z obálky, toto vydání se může pyšnit dechberoucími ilustracemi. Spolupráce s Robertem Innocentim se na této knize podepsala opravdu mistrovsky. Příběh dostal zcela jiný nádech → ještě více se přiblížil mladším čtenářům, kteří se do doby starého Londýna a celé Anglie mohli ponořit naplno.

I mně, jako již staršímu čtenáři, se ilustrace líbily opravdu moc. Byly barevné, milé a zároveň dokázaly zcela vystihnout rozpoložení, které se v příběhu v daném momentě nacházelo. Například ilustrace na obálce je dokonale pohádkově starodávná - vyzdobené městské obchůdky jehličnany, světly a mašličkami v doprovodu soudobých měšťanů a dětí ve sněhu - a vytváří tak perfektní vánoční atmosféru. 


Kniha je plná opravdu reálných a precizních ilustrací, které si nejde neoblíbit. I další detaily - jako například stránky z křídového papíru - jen utvrdily celkový kladný dojem z knížky. Je krásná opravdu od samého začátku až do konce a určitě udělá radost každému milovníkovi klasické literatury a věčnému snílkovi a "dítěti".



Pro mě je Vánoční koleda takovým pilířem Vánoc. Uvnitř jsem stále dítě (a nestydím se za to!), takže s netrpělivostí čekám na vysílání svých oblíbených českých či zahraničních pohádek. O tom žádná. Ale Dickensův příběh je pro mě prostě vánoční klasika, na kterou nedám dopustit. Zcela jsem se také zamilovala do filmového zpracování, ve kterém hlavní postavu Ebenezera Scrooge ztvárnil Jim Carrey, a na které každý rok okolo 21.12. s nadšením čekám. Po objevení tohoto dílka, jsem tedy byla nadšená stejně.

Tato knížka patří rozhodně mezi skvosty, jelikož pohádkové knížky se předávají z generace na generaci a tím pádem v nich tkví kus naší budoucnosti. A když už tak nesmrtelný a velmi populární kniha dostane pozlacený kabátek, čtenářův požitek se tím jen zesílí, a to v tomto případě tedy jde v prvé řadě.

Máte rádi Vánoční koledu? Tak to rozhodně neváhejte a poohlédněte se po tomto skvostném vydání. Věřím, že nebudete litovat (stejně jako já!) 




Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Megaknihy
Krásné vydání Vánoční koledy můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.