RC: Tkaničky - Domenico Starnone

Vztahy zašmodrchané jako tkaničky

Vztahy.
Každý den nas obklopují a přesto jsou pro nás stále značnou záhadou. Od raného dětství se učíme, jak zapadnout do společnosti, jak se vyjadřovat či jak oslovit to pěkně děvče od vedle. Komunikace je naším "denním chlebem" a přesto s ní máme mnohdy problémy katastrofických rozměrů.

Vždyť právě špatná komunikace stojí za rozpadem vztahu, manželství a rodin. Lidé se uzavřou do sebe a své vnitřní problémy si začnou řešit po svém. 
A právě to v této knize velice surově a bez příkras popíše Domenico Starnone. Tento italský spisovatel se pustil do poměrně nelehkeho úkolů, a to popsání pocitů členů rodiny, která projde zásadní krizí. 

V příběhu nahlédneme do manželství Alda a Vandy. Mají spolu již dvě děti a nikdo z nich by určitě nečekal, že právě oni budou ukázkovým příkladem toho, kolik škod dokáží napáchat spletité vztahy a jejich (ne)řešení. 


Budeme svědky toho, jaký dopad má manželská krize na všechny členy rodiny. Nejprve v části knihy dostane hlavní roli Vanda. Autor se zaměřil na její vnitřní pocity, které u ženy v její situaci nejsou nijak jednoduché. Na to, že vše v podstatě sepsal muž, byla Vanda v kreslená opravdu realistický a člověk s ní každou stránkou soucítil víc a víc. Rodinné krize, nevěra, odloučení či rozvod jsou záležitostmi, u kterých si člověk říká, že HO přeci nemohou nikdy potkat. No, a pak jednoho dne rychle vystřízliví. Vanda byla klasická žena která se cítila povedena a odstavená. 

A podobný typicky příklad byl i Aldo. V části knihy, jež byla věnována právě JEMU autor bez debat perfektně popsal mužskou logiku a hlavně jejich "druhou mízu". Jeho poblouznění ho dokonale oslepilo a my prostřednictvím příběhu můžeme sledovat, jak se mění, jak vnímá svou ženu i celou situaci okolo jejich manželství. 

No a už nám zbývají jen děti. Těch se samozřejmě situace v rodině dotkla možná ještě víc než jejich rodičů. Každý klín, který je do vztahu rodiny zasazen zásadně ovlivní všechny jeho členy a části už nikdy nedojde k tomu, aby to mohli "hodit za hlavu" a začít s čistým štítem. 

Domenico mě touto knihou velmi překvapil. Ani jsem nečekala, že mě tak chytí za srdce. Příběh byl dobře napsaný a autor v něm nedával nikde najevo svůj názor, snažil se pouze o to, abychom se nad vším zamysleli a zaujali postoj, jaký chceme. Nevím, jestli bych knihu dokázala takto pochopit před pár lety, ale nyni jsem se od ní vážně nemohla odtrhnout. Tkaničky jsou skvostnou jednohubkou o lidské slabosti, vytrvalosti a hrdosti. Přesně tato kniha je podle tou, kterou by mělo být povinné si přečíst. 



Hodnocení : 5 z 5 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu knihcentrum 
Knihu můžete zakoupit ZDE 

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.