RC: Čmeláci v srdci - Petra Hülsmann

Autor: Petra Hülsmann
Nakladatelství: Omega

Počet stran: 296
Název v originále: Hummeln im Herzen: Roman
Série: -----
Anotace
„Hele, láska tě nesmí vodrovnat,“ moudře radí Leně taxikář Knut.
To se sice moc snadno řekne, ale mnohem hůř udělá, obzvlášť když je její snoubenec pěkná nula a ona sama zničehonic přijde kvůli hloupé chybě o práci. 
Na sebelítost jí však nezbývá čas. 
Lena je nucena změnit svůj život od základů. Nastěhuje se do neuspořádaného bytu ke své nejlepší kamarádce, což ji, milovnici pořádku, pořádně vyvádí z rovnováhy. 
Navíc Leně leze na nervy spolubydlící Ben! 
Je totiž neuvěřitelně arogantní a k tomu sukničkář. 
Ale když na něj pomyslí, srdce jí okamžitě začne bít rychleji.






„Hele, láska tě nesmí vodrovnat.“


Lena má skoro třicet let a právě prožívá období, na které se každá žena odmalička těší. Za několik málo dní má totiž stát před oltářem a říct si se svým přítelem Simonem slavností „ANO“ . Už se vidí v bílých šatech, jak celé rodině dokáže, že má slibnou budoucnost a že není o nic méně schopná než její sourozenci. A právě v této chvíli, kdy by to nejméně čekala, se všechno pokazí. Simon jí oznámí, že se zamiloval do jiné, svatba je v troskách a kvůli nechtěně odeslanému emailu je bez práce. Lena se ocitá bez vidiny budoucnosti, bez práce a také bez bydlení. Ještě toho dne se vydá svůj žal zapít do nejbližší hospody, kde potkává hezkého barmana Jana a kde se ihned stává středem pozornosti a všichni naslouchají jejímu opileckému vyprávění.
Její záchranou je bratrův byt, který jí vyřeší alespoň jednu katastrofu z jejího seznamu. Jediné co jí její pobyt trochu znepříjemňuje je třetí spolubydlící, a bratrův kamarád, Ben. Odmala si ho pamatovala jako nejlepšího kamaráda jejího staršího bratra, který si ji dobíral a neustále ji popichoval. A k její smůle nepomohly ani roky, které mezi tím uběhly, protože Ben je pořád stejný, ba dokonce možná i horší. Stal se z něj navíc Don Juan, který dámskou společnost střídá jako ponožky.
Tak takový spolubydlící je pro Lenu něco jako červený šátek pro býka.
Musí se ale teď začít soustředit na sebe a opět se postavit na vlastní nohy. Nejdřív ze všeho si udělá plán a začne tím, že se bude snažit si vyškrtnout položku : Najít si práci.
Rozešle plno žádostí a životopisů, ale odezva žádná. Lena už neví, kde má své štěstí ještě zkusit až jednoho dne navštíví knihkupectví, kde si všimne cedulky s nabídkou práce. Není to sice „práce“, kterou přímo hledala, ale lepší než nic.

Jejím šéfem se stane Otto,  který vlastní knihkupectví, a který s ní za den promluví, tak málo, jak je může. Lena se jím ale nenechá zastrašit a postupně se z nich stanou přátelé a obchod díky ní jen kvete. A ani nová známost na sebe nenechá dlouho čekat. Jednoho dne do knihkupectví zavítá onen barman z hospůdky, Jan. Leně připadá, že se na ní štěstí opět usmálo a chce se Janovi zalíbit co nejvíce. Začne se tedy oblékat více žensky a atraktivně – chce už být jiná, než ta Lena, která zůstala před oltářem.
Malá změna ale přijde, když ji její bratr společně s jeho snoubenkou, Leninou nejlepší kamarádkou, oznámí, že si našli byt a stěhují se. Jako první ji napadne, že si musí najít nové bydlení, ale zároveň ví, že na nic pořádného nemá peníze. Stalo se ale něco, s čím vůbec nepočítala. Ben jí řekl, že v bytě může zůstat. Začnou tedy bydlet sami dva a aniž by to měla Lena v plánu, začne jí být Benova přítomnost čím dál příjemnější.
Začne být trochu na pochybách se svými city, a když se jí začne zdát, že i Ben se chová nějak jinak, neví co má se svým srdcem dělat. Možná by i přemýšlela, že se mu se svými city svěří, kdyby se nedozvěděla, že se k němu vrátila jeho bývalá láska, kterou si chtěl kdysi dokonce vzít, Francezska. 
Je to pro ní docela šok, ale na druhou stranu je ráda, že ji Ben alespoň nezlomil srdce a všechno se jednou pro vždy vyřešilo. Všechno ostatní se totiž zdá být na dobré cestě – knihkupectví vzkvétá, s Janem je jí moc dobře a dokonce se jí ozvali z jedné firmy a pozvali ji na pohovor. Lena má najednou pocit, že si splnila všechny položky, které si onehdy napsala.
Nejde jí proto do hlavy, proč není spokojená, tak jak by měla být. S Benem se to přeci vyřešilo, nebo ne? A navíc ona má ráda Jana, ne?



„ Šla jsem si do kuchyně pro balíček papírových kapesníčků. U kuchyňského stolu seděla Franziska s Benem. V posledních týdnech se mi dařilo jít jim co nejvíc z cesty, ale někdy jsem se jim prostě vyhnout nemohla. Franziska na sobě měla jen Benovo tričko a Ben jenom džíny, což mě přivedlo k domněnce, že si Franziska strhla šaty z těla a Ben pak pouze dodal: „Děvče moje, vždyť si přivodíš smrt. Tumáš, vezmi si moje tričko. A teď si namažeme chleba s nutellou.“



Čmeláci v srdci byla kniha, která mě velmi mile překvapila. Lenin příběh se odvíjel velmi rychle a člověk ho nemohl přestat číst, takže jsem knížku přečetla za jeden den. 
Hlavní hrdiny jsem si hned oblíbila→ Lena byla typická hrdinka, které se v jednom okamžiku semele hodně nepříjemných věcí a ona se přes ně snaží dostat a udržet si chladnou hlavu. Na začátku mi jí bylo líto, protože se dostala do opravdu hrozné situace. Ale Lena svým postojem ukázala, že u smutku dlouho nezůstane. Její groteskní situace, které se jí staly, mě opravdu rozesmály a to samé můžu říct i o jejích poznámkách, které si v duchu říkala. Líbil se mi její sarkasmus, který používala, zvláště pak v případě Bena.
Ben byl arogantní sukničkář, které ho si ale nešlo neoblíbit. Když se s Lenou někde setkali, bylo jasné, že nebude trvat dlouho a dojte k nějaké slovní potyčce. Jejich dialogy celé knize dodávaly na vtipnosti a já jsem se na ně s každou další stránkou těšila víc a víc.
Důležití ale v příběhu byli také například taxikář Knut, který s Lenou sdílel její trápení a sem tam jí dal nějakou radu do života, také pak Otto, majitel knihkupectví, který se stal pro Lenu důležitým člověkem v životě. Pak samozřejmě její bratr a její nejlepší kamarádka, kteří možná potřebovali více pomoci než Lena sama.
Jediní dva hrdinové, kteří mi lezli neskutečně na nervy, byli Jan a Francezska

Mně se tato knížka moc líbila a já vám ji mohu jen doporučit. Ocení ji určitě každý čtenář, který má rád humorné knížky, ve kterých najde nebojácné hrdinky, na které se ovšem trošku lepí smůla. ☺



Hodnocení4,5 z 5 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.
Knihu Čmeláci v srdci zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. O této knize slyším poprvé, ale vypadá vážně dobře. Moc hezká recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je parádní recenze. Hrozně se mi líbil úryvek, ten je vážně vtipný. No, hodně mě to zaujalo. Po té knize se porozhlédnu, protože to vypadá na super čtení. Děkuji za recenzi! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Ano, tento úryvek jsem vybrala kvůli humoru. :) To určitě udělej, knížka stojí za to. ;)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.