RC: Jana Eyrová - Charlotte Bronte


Starý román o nekonvenční a uzavřené dívce, tajemném zaměstnavateli a o ještě tajemnějším starobylém sídle.




Narodit se dívkou bylo v Anglii v 19. století, nebylo vůbec lehké. Jako správná žena, jste musela mít slušné vychování, vzdělání na úrovni a byla jste ohraničena společenskými konvencemi, které byly neúprosné.

Muži naproti tomu mohli cestovat, obchodovat, žít docela živějším a uvolněnějším životě a nikomu to ani za mák nevadilo. Proč by také? Ženám jejich postavení naprosto vyhovovalo, ne?


Možná by to tak i bylo, kdyby se nenašla jedna velká dívčí výjimka.
Jana to už odmalička neměla v životě lehké. Byla sirotkem, který nikdy nepoznal své rodiče a musela vyrůstat u své tety, pro kterou byla mladičká Jana pouze jednou velkou přítěží. 
Jana si ale nemilé chování ze strany tety a svého bratránka nechtěla nechávat líbit, což ji bohužel nakonec stálo mnoho nespravedlivých trestů a pokárání.

Bylo jasné, že v takové domácnosti Jana dlouho vydržet nemůže a teta vše vyřešila tak, že svou neteř jednoho dne bez milosti poslala do dívčí školy.


V dívčí škole si s tresty moc nepolepšila, ba dokonce naopak. Její temperamentní, nebojácná a výbušná povaha byla pro vychovatelky přímo rudým terčem. Chtěly ji za každou cenu zlomit.
Ačkoliv se Jana během tohoto pobytu naučila svou povahu dokonale skrýt, uvnitř to byla stále ta malá holčička, která toužila nedodržovat příkazy a vydávat se po celém světě jako muži.

Díky nabytému vychování v dívčí škole se před Janou otevírá nová etapa jejího života jako vychovatelky v panství pana Rochestera. Velmi odměřený, cynický a velmi tajemný zaměstnavatel bude pro Janu, jednak nevítanou přítěží, ale také jakýmsi tajemstvím, které bude chtít rozluštit..a jak nakonec zjistí, vše je ještě více tajemné a komplikovanější než se na první pohled zdá.


Jana Eyrová patří mezi příběhy, které můžou existovat několik staletí a stále budou čtenáře uchvacovat. 
Charlotte Bronte nádherně vylíčila tehdejší Anglii a situaci ve společnosti a vytvořila hrdinku, na kterou díky její povaze a chování rozhodně nejde zapomenout.

Dokázala také vyvážit děj tak, aby v něm bylo obsáhlé vše potřebné, ale aby na druhou stranu nebyl nudný. Velké zpestření najdeme v tajemnosti pana Rochestera a v sídle, ve kterém společně s Janou a služebnictvem žije. Kapitoly věnované právě sídle a jeho podivnosti, tak dílo částečně přibližují dobrodružnější literatuře či detektivním románům.

Stejně jako všechny hrdinky tehdejších autorek, i Jana si v životě prošla nejednou strastí a ačkoliv toho měla na svých bedrech naloženo mnoho, všechno vydržela se vztyčenou hlavou.

Jana Eyrová patří mezi mé oblíbené romány, které bych doporučila každému...a jsem moc ráda, že jej nakladatelství vydávají nově - zvláště pak Omega s opravdu velmi pěknou obálkou. :)





Autor: Charlotte Bronte
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 480
Název v originále: Jane Eyer
Série: ---
Anotace
Román Jane Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se zde zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Román poprvé vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací. 

Hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Dobré knihy.
Knihu zakoupíte ZDE 
Nakladatelství Fragment

2 komentáře:

  1. Mám ráda klasickou četbu, přesože byla často povinná, ale tohle jsem akorát viděla v televizi a nebavilo mě to, myslím dějově :/
    Ale určitě dám šanci.
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu naprosto zbožňuji :) už před pár lety se mi dostala pěkně pod kůži a taky ji mám jako audioknihu která je nádherně namluvená. :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.