RC: Možná jednou - Colleen Hoover


Láska a všechna její zákoutí



Být dospělým je někdy daleko těžší než se může na první pohled zdát.
V dětství je všechno snazší. Jako děti si snáz hledáme kamarády, jeden ke druhému jsme upřímní - protože lhát se přeci nemá, ne? - a nejhorší problémy se týkají ukradeného auta či panenky. Když se pak po pár letech z kamaráda stane nepřítel, z pravdy prachsprostá lež a z ukradené panenky vypůjčovaný přítel, člověk ze dne na den zanevře na celý svět. Nespravedlnost, se kterou se v našem životě setkáme, najednou vidíme zcela jasněji než roky před tím a nejraději bychom se před celým světem na pěkně dlouho schovali.
Rány na duši jsou totiž daleko horší než ty fyzické - schováváme je ukryté hluboko v sobě a nikdo ani nemusí vědět, jak moc trpíme.

Stejnými pocity si právě prochází Sydney, mladá zamilovaná dívka, která měla donedávna nepoznamenaný pohled na svět a lidi v něm. Ještě před pár dny si žila spokojeným životem se svým přítelem a nejlepší kamarádkou Bridgette, se kterou bydlela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se tato jej idyla měla zhroutit. Proto pro ni bylo o to bolestivější, když zjistila, že zatímco ona není doma, Brigitte si doma zpříjemňuje chvíle s jejím přítelem. A vše dovršil fakt, že na to přišla právě v den svých narozenin.
Ze dne na den přišla o všechny své jistoty, přítele, nejlepší kamarádku, a také o střechu nad hlavou. 
Pomocnou ruku pak nečekaně dostane od skoro neznámého Ridge, souseda hudebníka, kterého poznala ani ne před pár týdny. Díky této pomoci se zcela nesesype a může začít od znova. Díky tomu, že je Ridge skladatel (i přes jeden zásadní handicap, který ho v životě provází, a který celý příběh posouvání na zcela jinou úroveň) se s ním Sydney nenudí a pomáhá mu psát k melodiím texty, což jí přivádí na zcela jiné myšlenky a vyhání jí z mysli nepříjemné vzpomínky.

Sydney se cítím každým dnem stále lépe a zjišťuje, že ji s Ridgem spojuje čím dál víc věcí. Aniž by to plánovala, začne se mezi nimi tvořit jiskřička něčeho víc než jen přátelství. Ačkoliv je to poměrně krátká doba od jejího bolestného rozchodu, Sydney představa nového vztahu nenahání hrůzu, ba naopak. Ještě než se ale její city stačí rozvinout, seznamuje ji Ridge se svou přítelkyní Maggie. Je to milí, inteligentní a krásná dívka, kterou si nejde nezamilovat a Sydney se s ní ihned skamarádí. A v tom momentě ví, že nechce být někdo, kdo stojí za rozpadem cizího vztahu. Nechce z Maggie udělat své staré podvedené já. Nechce se stát verzí Brigitte.
Ani Ridge se Maggie nechce vzdát, a tak se oba stáhnou a budou se snažit udržet veškeré vztahy jen v přátelském duchu.
Jak dlouho ale člověk může klamat své srdce? Může se člověk zamilovat do dvou lidí najednou? A je to vůbec správné?





Colleen Hoover opět nezklamala. Možná jednou čtenáře příběh chytí za srdce a nepustí až do poslední stránky. Romantické příběhy jako takové bývají většinou se skoro stejnou zápletkou, takže čtenář může snadno předpokládat, jak celý příběh dopadne. Colleen své příběhy píše takovým způsobem, že až do samotného konce nevím jistě, jestli se na konec máme těšit, nebo se ho obávat.
Emoce, které jsou do příběhu vložené, jsou tak silné, že vám není jasné, jestli čtete lehké romantické čtení nebo spíše příběh s velkou hloubkou a životními strastmi, které nás mohou kdykoliv potkat.
Stejně tak tomu bylo i zde. Zprvu lehký děj se během pár stránek zcela otočil a před námi se najednou objevila srdcervoucí zápletka, která nás mnohdy dohnala k slzám.
Díky Sydney a Ridgemu jsme se mohli zamyslet nad tím, jaká vlastně láska je a kolik tváří může mít.

Rozebíralo se tu křehké téma, které si zaslouží chytit do dobrých rukou a zpracovat takovou formou, aby čtenář nebyl o nich ochuzen. A Colleen se tohoto úkolu zhostila mistrovsky. Samotné hledání pravé lásky je životní úkol, který není pro nikoho z nás snadný. Když už se rozhodneme někomu otevřít a darovat mu naše srdce, chce velkou dávku odvahy. Ale zamýšleli jste se někdy nad tím, jestli byste se dokázali takovéto lásky dobrovolně vzdát? Jak pevnou vůli a svědomí musí člověk mít, aby štěstí přítele upřednostnil před tím svým? Dokázali byste to?

Příběh Ridge a Sydney je jedním z příběhů, který by měl mít povinně každý ve své knihovně. Je v něm totiž vloženo tolik, že to ani popsat. Kdo je emočně založený a je na tyto věci citlivější, určitě mi dá za pravdu. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by ve mě vyvolal tolik pocitů, jako právě Možná jednou. V jednu chvíli vám plesá srdce společně s hlavními hrdiny a za pár chvil vás naprosto dostane tíha, která na obou hrdinech visí. Za "teenagerovským románem" se ukrývá hluboký příběh o dvou lidských srdcích, která se potkala v nesprávný čas. Každá věková kategorie čtenářů v díle najde něco jiného, a proto je podle mě ideální se k příběhům podobného charakteru klidně vrátit po nějakém čase a zkusit číst mezi řádky.
Vše je navíc zkombinované s dávkou humoru a s romantickými scénami, takže se vše krásně vyváží a spokojeni budou všichni čtenáři.
Pokud vás na přečtení knihy nenalákala anotace, doufám, že tato recenze alespoň trochu ano.



Hodnocení: 5 z 5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromediagroup
Knihu můžete zakoupit ZDE

5 komentářů:

  1. Krásná recenze, Colleen je moje oblíbená autorka, na knihu se moc těším:))

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze, o knize uvažuju už delší dobu a tvoje recenze mě na ni ještě navnadila... :))

    OdpovědětVymazat
  3. 5 z 5ti? achjo a ja ji cist nechtela :-D mam ji doma ale nemam naladu na romatiku, tak nevim no :(

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Autorku a její knihy mám ráda, takže i na Možná jednou se chystám :) Jen doufám, že se k ní dostanu brzy a ne až možná jednou..:D

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna ji čtu, tak nechci moc spoilery :D

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.